همه چیز درباره ارتودنسی بزرگسالان

دندان ها از جمله عوامل مهم در زیبایی ظاهر است اما افرادی از همان کودکی دچار ناهنجاری های دندانی هستند که حتی بر روی سلامت دندان ها تاثیر می گذارد.درمان هایی از جمله ارتودنسی برای این بیماران وجود دارند. برخی از افراد تصور میکنند که این روش درمانی تنها برای کودکان قابل انجام است در حالی که ارتودنسی بزرگسالان میتواند در هر سنی زیبایی رو به شما بازگرداند.در راستای فهم اشتباه برخی از افراد از ارتودنسی ، ما تصمیم گرفتیم مطلبی تحت عنوان ارتودنسی بزرگسالان را تهیه و منتشر کنیم تا تمام اطلاعات لازم در مورد آن را به شما منتقل کنیم.

ارتودنسی بزرگسالان چیست؟

کاربرد ارتودنسی را بیشتر می توان در تصحیح مال اکلوژن (یا همان جفت شدن و ظاهر نادرست دندان ها) دانست که می تواند ناشی از دلایل مختلفی از جمله موقعیت نادرست دندان ها در کنار هم و یا دو فک در فرد باشد.

به طور کلی همچنین می توان گفت درمان ارتودنسی بزرگسالان می تواند علاوه بر تصحیح موقعیت دندان ها، تغییر الگو و جهت آن ها، برای اصلاح فک ها نیز استفاده شود اما تمرکز آن بر روی عامل اول است.

در این روش درمانی متخصص ارتودنسی با استفاده از براکت و سیم ها می تواند در طول مدت زمان خاصی، به مرور جای دندان ها را اصلاح کند.

ارتودنسی بزرگسالان

مراحل ارتودنسی بزرگسالان 

روش درمان ارتودنسی بزرگسالان به گونه ای است که با یک جلسه درمان صورت نمی گیرد، بلکه ارتودنسی بزرگسالان دارای روند درمانی طولانی مدت است که گاهی ممکن است تا سه سال طول بکشد. این روند درمانی توسط پزشک متخصص ارتودنسی برنامه ریزی می شود.

  1. مشاوره اولیه:

ابتدا بیمار مشاوره کوتاهی با پزشک دارد. در این مرحله بیمار تمامی سوالات و نگرانی های خود از روند درمان را با پزشک در میان میگذارد و سپس پزشک موظف است تا توضیحاتی را به طور کلی برای بیمار شرح دهد. این توضیحات شامل مشکل بیمار، روند درمان، عوارض عدم درمان ناهنجاری و فواید درمان است. این کار باعث می شود تا بیمار ترس از درمان نداشته باشد و نسبت به کار پزشک اعتماد کافی پیدا کند. در نهایت باید به بیمار دستور تهیه فتوگرافی پزشکی و رادیولوژی لازم را بدهد.

  1. معاینه تخصصی بیمار:

در این مرحله پزشک باید بر اساس مدارک پزشکی موجود مجدد به معاینه تخصصی دندان و فک بیمار بپردازد. باید وضعیت فکی بیمار بررسی دقیق شود، گاهی برای تشخیص بهتر از سی تی اسکن و ساخت مدل دیجیتالی از دندان های بالا و دندان های پایین و بررسی اکلوژن بیمار لازم است. معاینات باید با دقت بیشتری انجام گیرد زیرا بر اساس همین معاینات است که برنامه ریزی درمانی شکل می گیرد.

ارتودنسی بزرگسالان

  1. برنامه ریزی درمان:

با توجه به معاینات انجام شده کوتاه ترین راه و موثرترین راه درمان ارتودنسی بزرگسالان به آنها پیشنهاد داده می شود و یک برنامه ریزی در مورد زمان های مراجعه و شیوه درمان و طول درمان به بیمار ارائه می شود. همچنین در این مرحله درباره تمامی هزینه ها با بیمار باید صحبت شود.

  1. راهنمای رعایت بهداشت دهان و دندان:

برای موثر واقع شدن درمان ارتودنسی بزرگسالان همکاری بیمار در زمینه رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار موثر است در نتیجه دستیاران پزشک نکات مهم در این زمینه را به بیمار توضیح می دهند.

  1. قرار دادن دستگاه ارتودنسی:

اصلی ترین بخش درمان قرار دادن دستگاه ارتودنسی است. بر روی هر یک از دندان یک براکت قرار می گیرد. این مرحله از حدود نیم ساعت تا چند ساعت طول می کشد. به هنگام نصب دستگاه ارتودنسی هیچ گونه آسیبی به لثه ها و یا دندان ها وارد نمی شود و دردی احساس نمی شود ولی امکان دارد طی 4 ساعت پس از نصب دستگاه درد احساس شود که بعد از گذشت هفت روز درد کاهش می یابد.

  1. تاثیر دستگاه ارتودنسی:

طولانی ترین بخش درمان زمان تاثیر گذاری دستگاه ارتودنسی است که ممکن است از چند ماه تا چند سال به طول بیانجامد. این طول درمان با توجه به شدت و پیچیدگی دندان ها و سن بیمار و ساختار صورت نیز بستگی دارد. بعد از نصب دستگاه متخصص باید هر چهار یا هشت هفته یکبار به بررسی دستگاه ارتودنسی بپردازد و تنظیمات مجددی بر روی آن قرار دهد تا میزان تاثیر گذاری مثبت آن را بررسی نماید.

  1. نگهداری و معاینات منظم:

زمانی که دندان ها در جایگاه درست خودشان قرار گرفتند و نتیجه مثبتی ارائه دادند متخصص ارتودنسی دستگاه را از روی دندان شما بر می دارد اما این به معنی پایان دوره درمان نیست. برای آنکه احتمال بازگشت دندان ها به موقعیت اول به وجود نیاید با توجه به تشخیص متخصص باید تا مدت ها از نگهدارنده ها استفاده شود. برای بررسی بهتر باید سه تا شش ماه پس از اتمام درمان به متخصص مراجعه کنید.

ارتودنسی بزرگسالان

ارتودنسی بزرگسالان برای چه کسی مناسب است؟

هیچ دورانی به‌اندازه این زمان برای ارتودنسی بزرگسالان مناسب نبوده است. پیشرفت‌های به‌دست‌آمده درزمینهٔ تکنولوژی ارتودنسی این امکان را برای بزرگسالان فراهم کرده است تا بتوانند در مدت‌زمانی کوتاه به نتایج چشمگیری دست یابند. متخصص ارتودنسی تشخیص می‌دهد که آیا شما متقاضی مناسبی برای درمان ارتودنسی بزرگسالان محسوب می‌شوید یا خیر. اگرچه دندان‌های سالم را در هر سنی می‌توان حرکت داد، اما برخی بزرگسالان مبتلا به بیماری لثه باید ابتدا برای درمان این عارضه‌ها تحت درمان قرار بگیرند. مشکلات زیر را می‌توان به روش ارتودنسی بزرگسالان حل کرد:

  • کراس بایت: دندان‌های بالا به‌خوبی روی دندان‌های پایین قرار نمی‌گیرد.
  • اپن بایت: دندان‌های بالا و پایین به‌خوبی روی‌هم قرار نمی‌گیرد و دهان بسته نمی‌شود.
  • اوربایت: دندان‌های پیشین فک بالا بسیار جلوتر از دندان‌های پایین قرار می‌گیرد.
  • اورجت: مشکل جلو بودن دندان‌های فک بالا وجود دارد.
  • آندربایت: دندان‌های بالا پشت دندان‌های پایین قرار می‌گیرد.

اگر شما نیز به هر یک از مشکلات فوق مبتلا هستید، متخصصین ما طرح درمانی منحصر به‌ فردی را برایتان آماده می‌کنند تا به روش ارتودنسی بزرگسالان دندان‌هایتان را ردیف و مرتب کنید و از لبخندی زیباتر و اعتماد به‌ نفسی بیشتر برخوردار شوید.البته  باید خاطر نشان کرد که درد و ناراحتی و جلب توجه کردن بریس ها از جمله مشکلات ارتودنسی بزرگسالان می باشد.

تفاوت ارتودنسی بزرگسالان و کودکان 

تفاوت اصلی ارتودنسی بزرگسالان با ارتودنسی کودکان یا نوجوانان این است که استخوان‌های فک بیماران جوان‌تر هنوز در حال رشد است. ازآنجایی‌که رشد این استخوان در بیماران بزرگسال متوقف‌شده است، باید جراحی فک یا جراحی ارتوگناتیک برای اصلاح وضعیت فک‌ها از جمله درمان جلو بودن فک بالا انجام شود. دیگر تفاوت‌های ارتودنسی بزرگسالان و کودکان به شرح زیر است:

تحلیل رفتن استخوان یا لثه (بیماری لثه):

بزرگسالان بیش از کودکان در معرض تحلیل رفتن لثه یا حتی تحلیل استخوان در اثر ابتلا به بیماری‌های اولیه یا پیشرفته لثه هستند. مرتب کردن دندان‌ها احتمال ابتلا به بیماری لثه را کاهش می‌دهد.

ارتودنسی کودکان

دندان غایب یا ساییده شده:

دندان‌ها به مرور زمان ساییده می‌شوند و حرکت می‌کنند. این موارد را می‌توان با ارتودنسی اصلاح کرد. فضای خالی دندان غائب باعث می‌شود که دندان‌های مجاور به‌طرف این فضای خالی حرکت کنند و کج شوند و به‌این‌ترتیب اختلال بایت به وجود بیاید و احتمال ابتلا به بیماری لثه افزایش یابد.

کامل نکردن درمان ارتودنسی در دوران نوجوانی:

بسیاری از بزرگسالان در دوران کودکی یا نوجوانی تحت درمان ارتودنسی قرارگرفته‌اند، اما درمان را تا پایان دنبال نکرده‌اند؛ اما زمانی که بیمار بزرگتر می‌شود و از مزایای مرتب بودن دندان‌ها آگاه می‌گردد، تصمیم می‌گیرد که درمان ناتمام را کامل کند و به لبخند رویایی خود دست یابد.

انواع ارتودنسی بزرگسالان

روش‌های بسیاری برای انجام درمان ارتودنسی بزرگسالان وجود دارد.

ارتودنسی بزرگسالان فلزی: 

در روش ارتودنسی بزرگسالان فلزی، براکت‌های فلزی کوچکی بر روی سطح بیرونی دندان‌ها متصل می‌شوند و سیمی که از بین براکت‌ها عبور می کند دندان‌ها را حرکت می‌دهد.

ارتودنسی بزرگسالان لینگوال (از پشت دندانها):

 در روش ارتودنسی لینگوال یا زبانی (از پشت دندان‌ها) براکت های ارتودنسی بر روی سطح داخلی دندان ها چسبانده می شوند تا دندان‌های نامرتب را به ‌تدریج حرکت دهند و بی نظمی دندان ها را برطرف کنند. در این روش کلیه براکت ها و سیم های ارتودنسی در سطح داخلی دندان ها قرار می گیرند و به راحتی قابل رؤیت نمی باشند. 

انجام ارتودنسی

ارتودنسی بزرگسالان سرامیکی:

 ارتودنسی بزرگسالان سرامیکی نوعی از ارتودنسی ثابت است که در آن به جای براکت های فلزی، از براکت های سرامیکی  استفاده می‌شود. براکت‌های سرامیکی زیبا و شفاف و همرنگ دندان می باشند و مهم ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی، کمتر دیده شدن براکت ها در طی درمان می باشد و برای افرادی که دندان های نامرتبی دارند و خواهان درمان ارتودنسی هستند و از طرفی هم نمی خواهند در طی درمان براکت های فلزی در دهانشان مشخص باشد، بسیار مفید است. 

ارتودنسی بزرگسالان نامرئی:

 در ارتودنسی نامرئی از براکت و سیم ارتودنسی استفاده نمی‌شود بلکه از یک مجموعه پلاک های متحرکی استفاده می‌شود که به خوبی روی دندان‌ها می‌نشیند. در واقع ارتودنسی نامرئی شیوه نوینی از ارتودنسی متحرک دندان است که در آن از پلاک های بی‌رنگ و شفاف استفاده می‌شود. در این نوع از ارتودنسی، ابتدا متخصص ارتودنسی از دندان های بیمار قالب گیری می کند و در لابراتوارهای ویژه پس از تهیه مدل های سه بعدی از دندان های بیمار، پلاک‌های نامرئی توسط کامپیوتر برای هر فرد ساخته می‌شوند. متخصص ارتودنسی پلاک‌های جدید را در زمان‌های مشخص در اختیار بیمار قرار می‌دهد تا دندان‌ها به‌تدریج حرکت کنند و مرتب شوند.

هزینه ارتودنسی بزرگسالان چقدر است؟

آگاهی از هزینه‌های مربوط به هر یک از انواع روش های ارتودنسی، نقش مهمی در انتخاب یکی از این روش‌ها برای شما یا دیگر افراد خانواده خواهد داشت ؛ به طور کلی، شما عمل ارتودنسی را در هر جایی که انجام دهید، میانگین هزینه ارتودنسی به شدت ناهنجاری‌هایی که مورد درمان قرار می‌گیرد، اینکه ارتودنسی برای یک یا هر دو فک بالا و پایین انجام شود و نیز نوع درمانی که شما انتخاب می‌کنید، بستگی خواهد داشت.

همه این عوامل در تعیین هزینه ارتودنسی در بزرگسالان و کودکان نقش دارند، اما نکته مهمی که می‌تواند در تصمیم‌گیری شما برای انجام ارتودنسی تأثیر زیادی داشته باشد، آن است که بدانید دقیقاً برای چه منظوری دارید هزینه پرداخت می‌کنید.