چرا شب ها باید دندان مصنوعی را از دهان خارج کرد؟
وقتی دندان مصنوعی جایگزین دندان های واقعی شما می شود، ممکن است سوالات زیادی در مورد آنچه که می توانید یا نمی توانید با دندان مصنوعی انجام دهید، ذهن شما را مشغول کند.
از جمله سوالات متداول میتوان به این مورد اشاره کرد، که آیا میتوان با دندان های مصنوعی خوابید یا نه؟ و یا اگر با دندان های مصنوعی بخوابیم چه اتفاقی می افتد؟ در ادامه هر یک از این سوالات را به اختصار توضیح میدهیم تا شما پاسخ سوالات خود را پیدا کنید و بهترین روش را برای محافظت از دندان های خود انتخاب کنید.
آیا خوابیدن با دندان مصنوعی مشکلی ندارد؟
ممکن است دندان های مصنوعی به شما اعتماد به نفس بیشتری بدهند و شما احساس بهتری نسبت به دهان خود داشته باشید، اما هنگام خوابیدن توصیه می شود که دندان های مصنوعی را از دهان خود خارج کنید تا به لثه های خود استراحت دهید.
حتی اگر شما امکان خوابیدن با دندان های مصنوعی را داشته باشید، ولی بهتر است که آن ها را هنگام خواب از دهان خود خارج کنید. در ادامه این مقاله به دلایلی می پردازیم که درآوردن دندان های مصنوعی را هنگام خواب ملزم میکند.
ایجاد مشکلات تنفسی
مطالعات نشان داده است که استفاده از دندان های مصنوعی در هنگام خواب، خطر ابتلا به بیماری های مختلف از جمله ذات و الریه را افزایش میدهد. با توجه به این موضوع خوابیدن با دندان مصنوعی باعث التهاب ریه ها شده است.
بنابر کشف محققان، خطر ابتلا به بیماری ذات الریه در بین سالمندان و افرادی که دندان مصنوعی خود را شب ها از دهان خود خارج نمی کردند، بیشتر از سایر افراد است. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری های دهانی بهتر است که هنگام خواب دندان های مصنوعی را از دهان خارج کنید.
ایجاد عفونت و التهاب توسط دندان مصنوعی
استفاده از دندان های مصنوعی در هنگام خواب، احتمال بروز مسائلی مانند ایجاد پلاک در لثه و زبان، التهاب لثه و عدم بهداشت دهان و دندان میشود. علاوه بر این، اگر شب ها هنگام خواب دندان مصنوعی خود را بیرون نمی آورید و آنها را مسواک می زنید، زمینه مناسبی را برای ایجاد باکتری ها و قارچ های دهان ایجاد می کنید، که می تواند باعث بوی بد دهان و تحریک لثه های شما شود.
وارد کردن فشار زیاد به لثه ها
دندان های مصنوعی فشار زیادی به لثه ها وارد می کند که این فشار از طریق بافت ها به استخوان های زیر دندان منتقل می شود.
این فشار پیوسته که توسط دندان مصنوعی ایجاد میشود، به مرور زمان باعث تحلیل بافت استخوان میشود، تحلیل رفتن تیغه های استخوانی، استفاده از دندان مصنوعی را دشوار میکند.
بنابراین اگر این فشار به طور مداوم به تیغه های استخوانی که وظیفه حمایت از دندان را برعهده دارند وارد شود، باعث میشود دندان مصنوعی لق شده و در جای خود بلغزد.
تحلیل استخوان فک مشکلات زیر را به دنبال دارد:
● خارج شدن دندان مصنوعی از دهان هنگام مصرف مواد غذایی
● تاثیر منفی دندان مصنوعی در زیبایی به دلیل از دست دادن تراکم لثه و تغییر فرم فک
کاهش عمر دندان مصنوعی در صورت استفاده در خواب:
علاوه بر این مواردی که در قسمت بالا ذکر شد، زمانی که فرد در خواب است دهانش در مقایسه با زمان بیداری، بسیار خشک تر است. از این رو خشک بودن محیط دهان باعث خشک شدن بافت دندان مصنوعی و در نتیجه کاهش عمر مفید آن خواهد شد و شکنندگی دندان مصنوعی را افزایش میدهد.
راه های مراقبت از دندان مصنوعی
در حالی که ما به این سوال شما که “چرا شبها باید دندان های مصنوعی را از دهان خارج کرد؟” پاسخ دادیم، اکنون این سوال باقیمانده است که هنگام خواب با دندان های مصنوعی خود باید چه کار کرد؟
خارج نکردن دندان های مصنوعی از دهان هنگام خواب منجر به تجمع باکتریها و مشکلات مربوط به عفونت دهانی میشود؛ اما اگر قرار نیست با دندانهای مصنوعی خود بخوابید، باید بعد از خارج کردن آنها از دهان مراقبتهای لازم را انجام دهید.
بخش کلیدی سلامت دندان های مصنوعی به داشتن یک برنامه مرتب برای تمیز کردن روزانه آن ها بر میگردد. شما باید پلاکها و باکتریهایی را که روی دندان های مصنوعی شما قرارگرفته را هر شب از بین ببرید تا وقتی صبح دوباره آنها را داخل دهان خود قرار میدهید، تمیز باشند.
برنامه تمیز کردن دندانهای مصنوعی شما باید شامل موارد زیر باشد:
• دندانهای مصنوعی خود را مسواک بزنید تا تمیز شود.
• دندانهای مصنوعی خود را هر شب در آب ولرم (نه گرم) قرار دهید.
• قبل از اینکه دندان های مصنوعی را در دهان بگذارید، یک بار دیگر آنها را شستشو دهید.
• لثهها و زبان خود را هر روز با مسواک نرم، مسواک بزنید.
• دندانهای مصنوعی خود را با وایتکس شستوشو ندهید، زیرا باعث بوی بد دهان میشود.
• از خمیردندانهای ضد جرم برای شست و شوی دندان مصنوعی خود استفاده نکنید.
• بعد از خارج کردن دندان های مصنوعی سعی کنید لثه خود را با آب نمک شستوشو دهید.
• استفاده از خلال دندان برای تمیز کردن دندان های مصنوعی
• پس از خوردن غذا بهتر است که دندان های مصنوعی از دهان خارج کنید و شستوشو دهید.
• برای ضدعفونی دندان های مصنوعی هرگز از روش جوشاندن استفاده نکنید، زیرا ممکن است دندانهای مصنوعی آسیب جدی ببیند.
نتیجهگیری
بنابراین دندان های مصنوعی جایگزین خوبی برای دندانهای از دست رفته است؛ اصولا یک ماه بعد از کشیدن تمام دندانهای طبیعی از دندان مصنوعی استفاده میکنند.
با این وجود با جایگزین شدن دندان های مصنوعی بهجای دندان طبیعی، باید مراقبتهای لازم را برای سالم نگه داشتن آنها انجام دهید تا مجبور به تعویض آنها نشوید.
دندان مصنوعی هم مانند دیگر پروتزهای دندانی مشکلات خودش را دارد، برای مثال در روزهای اول جویدن غذا بسیار سخت است، برای کنار آمدن با این موضوع پیشنهاد میکنیم در روزهای اول با غذاهای نرم شروع کنید و به مدت چند هفته این روال را ادامه دهید.
بسیاری از متخصصان توصیه میکنند در روزهای اول، دندانهای مصنوعی را از دهان خارج نکنید حتی هنگام خواب، تا بافت لثه به آنها عادت کند، ولی از طرف دیگر بسیاری دیگر هم معتقدند خارج کردن دندان مصنوعی به مدت 8 ساعت در روز فرصت مناسبی است تا بافت لثه استراحت کند و با شست و شوی آن سلامت لثهها حفظ شود.