آیا کامپوزیت دندان عوارض دارد؟
همانطور که میدانید یکی از بهترین و محبوب ترین روش ها برای زیبایی دندان، کامپوزیت دندان است. کامپوزیت دندان که به آن کامپوزیت ونیر نیز گفته می شود، ماده ای خمیر مانند و همرنگ دندان ها است که امروزه به وفور در دندانپزشکی برای داشتن دندان هایی زیبا و رفع عیوب دندان همچون پوسیدگی، شکستگی، سیاهی و ترک خوردگی، استفاده می شود. این ماده مانند یک پوشش بر روی سطح دندان ها قرار می گیرد و ظاهر دندان ها را تغییر می دهد. این ماده معمولا از ترکیب مواد شیشه ای و رزینی ساخته می شود و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بر روی دندان ها نصب می شود. کامپوزیت دندان اگر با مهارت و دقت انجام شود، می تواند نتایج بسیار رضایت بخشی داشته باشد، اما در غیر اینصورت، می تواند عوارض جبران ناپذیری را برای فرد متقاضی به وجود آورد. در این مقاله قصد داریم تمام عوارض کامپوزیت دندان را با هم بررسی کنیم.
عوارض کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان به عنوان روشی برای پوشاندن عیب های ظاهری دندان که هیچ آسیبی به دندان های طبیعی نمی رساند، مشهور است. با این حال دور از منطق است که آن را بدون هیچ عارضه ی خاصی بدانیم. در ادامه برخی از شایع ترین عوارض کامپوزیت دندان را به شما خواهیم گفت.
عدم برگشت پذیری
کامپوزیت قابل جدا شدن نیست؛ زیرا آنها با این هدف کاشته میشوند که هرگز جدا نشوند. مسلماً بیشتر افرادی که روکشهای کامپوزیت را انتخاب میکنند به دنبال یک راه حل دائمی برای مشکلات زیبایی خود هستند. اما دچار این فریب نشوید که میتوانید یک روز به محض آنکه متوجه شدید نیازی به آن ندارید، آنها را کنار بگذارید. اگر روکش کامپوزیت دارید، همیشه به آنها احتیاج خواهید داشت.
تغییر رنگ از عوارض کامپوزیت دندان
یکی از عوارض کامپوزیت دندان تغییر رنگ آن می باشد، کامپوزیت مانند سرامیک در مقابل تغییر رنگ مقاوم نیست و پس از مدتی تغییر رنگ داده و زرد می شود. برای جلوگیری از این اتفاق می توانید پس از انجام کامپوزیت از مواد غذایی رنگی مانند چای، نوشابه و..کم تر استفاده کنید. در صورت تغییر رنگ سالی یک یا دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید، تا پس از درمان دندان هایتان مجدد سفید شود.
ترک خوردن از عوارض کامپوزیت دندان
وقتی خوردنیهای سرد و گرم مصرف میکنید، دندانها کمی دچار انبساط و انقباض میشوند. این تغییرات حرارتی به صورت بالقوه میتواند باعث ترک خوردن روکشها در طول سالیان دراز شود. اگر ضخامت چسب کامپوزیت بیشتر از خود روکش کامپوزیت باشد، انقباض پلیمریزاسیون (کوچک شدن مواد پس از نصب) گاهی اوقات میتواند باعث ترک خوردن پرسلین نازک شود.
پوسیدگی از عوارض کامپوزیت دندان
اگرچه پرسلین یا مواد پر کننده نمیتوانند پوسیده شوند اما ممکن است پوسیدگیهایی در اطراف حاشیه روکش دندان ایجاد شود که در صورت عدم حفظ بهداشت دهانی مناسب، میتواند باعث افتادن روکشها شود.
تورم لثه از عوارض کامپوزیت دندان
از دیگر عوارض کامپوزیت دندان میتوان به تورم در لثه ها اشاره کرد، گاهی حساسیت ایجاد شده در لثه ها تنها همراه با خارش و یا قرمزی بیش از حد آن باشد و تورمی به همراه نداشته باشد. اما اگر علاوه بر قرمز شدن لثه ها و خارش در آن ها احساس تورم در لثه های خود کردید؛ میتواند نشان دهنده ایجاد عفونت و فعالیت باکتری ها در زیر کامپوزیت شما باشد!
اگر روکش به کار رفته روی دندان شما به خوبی گذاشته نشده باشد، فاصله بین دندان و روکش کامپوزیت میتواند محل مناسبی برای رشد انواع باکتری های مضر برای شما باشد که میتواند باعث پوسیدگی دندان و یا ایجاد عفونت در لثه ها گردد. پس دیدن هر یک از نشانه های لق بودن روکش و جابجا شدن آن و یا نشانه هایی در لثه، میتواند عوارض خطرناکی را به دنبال داشته باشد که باید شما هر چه سریع تر به دندانپزشکی مراجعه کرده و برای رفع این مشکل اقدام نمایید.
شکستن کامپوزیت
کامپوزیت از رزین ساخته شده است متاسفانه رزین نسبت به سرامیک و آمالگام مقاومت و استحکام کمتری برای جلوگیری از شکسته شدن دارد، در صورت مراقبت درست می توانید عمر استفاده از کامپوزیت خود را بیشتر کنید.
سعی کنید که از کارهایی مانند ناخن جویدن جلوگیری کنید و با دندانی که کامپوزیت شده غذاهای سفت نخورید، در صورت مراقبت صحیح تا چندین سال می توانید از آن ها استفاده کنید و در صورت هرگونه لب پریدگی با کم ترین هزینه و به راحتی می توانید کامپوزیت خود را درمان کنید.
حساسیت از عوارض کامپوزیت دندان
یکی از اصلی ترین عوارض کامپوزیت این است که مواد بکار رفته در آن میتواند برای تعدادی از افراد ایجاد حساسیت نماید و این باعث حساسیت در لثه و به دنبال آن باعث پس زدن کامپوزیت ها میشود.
این مورد را دندان پزشک باید بر اساس آلرژی های شما تشخیص و استفاده یا عدم استفاده از کامپوزیت را به عنوان پوشش دندان به شما توصیه کند تا کار به رفع عوارض و هزینه بابت اصلاح دوباره دندان ها برای شما نداشته باشد.
ممکن است روکش بیفتد
ممکن است روکش به دلایل مختلف مانند ضعیف بودن عمل پیوند، عدم تناسب روکش، پوسیدگی، فشار ناشی از جویدن، خرابیهای مکانیکی چسب یا پرسلین، یا عدم مراقبت مناسب شما بیافتد. اگر این اتفاق افتاد، روکش را نگه دارید و آن را نزد دندانپزشک ببرید تا ببیند چه کاری میتوان انجام داد.
اگر بقیه چیزها دست نخورده و دقیقاً متناسب باقی ماندهاند، دندان پزشک شما باید (نه حتما) بتواند دوباره روکش و دندان شما را تمیز کرده و آن را به دندان شما متصل کند. متاسفانه اگر روکش افتاده را گم کنید یا آن را ببلعید، لازم است یک روکش جدید برای شما ساخته شود.
عوارض کامپوزیت دندان چه مدت طول می کشد؟
معمولاً عوارض کامپوزیت دندان های جلو بعد از چند روز به طور طبیعی برطرف میشود. اما در برخی از بیماران، عوارض جانبی خاصی مانند احساس درد یا حساس شدن دندان ها به دلایل مختلف تا مدت ها وجود دارد. زمان برطرف شدن عوارض کامپوزیت دندان ونیر بستگی به سلامت عمومی بیمار، سلامت دهان و دندان و علت بروز عوارض کامپوزیت دندان دارد.
در اکثر موارد درد کامپوزیت دندان های جلو تا چند روز ادامه خواهد داشت که با مصرف مسکن ها رفع میشود. اما اگر درد مدت طولانی ادامه داشته باشد یا با عوارضی مانند سوزش یا کبودی همراه باشد حتماً باید با عکس اشعه ایکس علت درد مشخص شده و برطرف شود.
در صورتی که بیمار هنگام گاز زدن یا جویدن غذا مشکل داشته باشد باید علت اصلی آن مشخص شود و تا زمانی که مشکل اصلی برطرف نشود؛ درد و ناراحتی ادامه خواهد داشت.
چه کسانی نباید از کامپوزیت دندان استفاده کنند تا دچار عوارض کامپوزیت دندان نشود؟
با آنکه کامپوزیت دندان امروزه به وفور در میان بیشتر اقشار جامعه انجام می شود و روشی بسیار محبوب، مخصوصا در میان جوانان است، اما دسته ای از افراد نمی توانند از این روش استفاده کنند.
- افرادی که عادت به دندان قروچه دارند.
- افرادی که مشکل ساییدگی دندان دارند.
- افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی کنند.
- افرادی که دندان هایی نامرتب و به هم ریخته دارند.
مراقبت از کامپوزیت دندان برای جلوگیری از بروز عوارض کامپوزیت دندان
با رعایت نکات زیر می توانید عمر کامپوزیت دندان را طولانی تر کنید:
- به صورت مرتب مسواک بزنید.
- بهتر است از نخ دندان استفاده کنید؛ چون مسواک به تنهایی توانایی نظافت تمام فواصل بین دندانی را ندارد.
- توجه کنید که خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به کامپوزیت دندان، آسیب وارد کرده و دندانها را دچار ساییدگی کند.
- بعد از خوردن مواد غذایی دارای مواد رنگی مانند: چای، قهوه و سایر مواد غذایی، دندانهای خود را مسواک بزنید؛ زیرا کامپوزیتها نیز مانند دندان، خاصیت رنگپذیری دارند و دچار تغییر رنگ میشوند. البته تا 48 ساعت بعد از کامپوزیت دندان باید از مصرف این مواد مطلقاً پرهیز کنید.
- از دهانشویههایی که دندانپزشک به شما توصیه میکند، استفاده کنید؛ زیرا برخی از دهانشویهها ممکن است موجب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند.
- از استعمال دخانیات مثل: سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید؛ چراکه آنها میتوانند بر روی رنگ کامپوزیت دندان تأثیر بگذارند.
- به منظور بررسی و معاینه دندانها، در فواصل زمانی توصیه شده به دندانپزشک مراجعه کنید.