همه چیز در مورد کامپوزیت دندان
عدم وجود دندان های سفید و مرتب می تواند کاملا زیبایی ظاهر رو از بین ببرند. متاسفانه افراد زیادی در جهان وجود دارند دندان هایشان شکل و فرم نامناسبی دارند. یکی از بهترین درمان ها برای شکستگی یا ترک خوردگی دندان ، کامپوزیت دندان است.
کامپوزیت دندان در واقع لایه های از جنس مواد کامپوزیتی همرنگ دندان می باشند که با قرار گرفتن دستان هنرمندانه دندانپزشک متخصص زیبایی بر روی دندان ها می تواند موجب زیبا سازی لبخند شوند.این نوع مواد طوری روی دندان قرار می گیرند که موجب اصلاح شکل و رنگ دندان می شوند و با ایجاد رنگ زیبا و درخشنده بر روی دندان ها جلوه خاصی به لبخند می بخشند.
در ادامه قصد داریم کامپوزیت دندان را مورد بررسی قرار دهیم.
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیت دندان از ترکیب چند مواد که بر اثر ترکیبات شیمیای ذره ای به نام فیلر که استحکام بالا دارد درست می شود. در واقع کامپوزیت یک ترکیب خمیری است که بر اثر تابش نور یووی در طول موج خاص سفت و سخت می شود.
پس از اینکه که کامپوزیت سفت شد به وسیله پولیش به آن فرم و شکل مناسب می دهند و این شکل و فرم بستگی به سلیقه ی بیمار دارد که بخواهد به شکلی در بیاید.
انواع کامپوزیت دندان
ونیر کامپوزیت به سه دسته کلی تقسیم می شود که شامل موارد زیر است:
- مایکروفیل یا درشت دانه : این نوع کامپوزیت دندان نوع قدیمی تر آن است که به سبب دارا بودن دانه هایی درشت تر استحکام بالایی داشتند اما پولیش سطح آن با دشواری انجام می پذیرفت.
- میکروفیل یا ریز دانه : نسل جدیدی از مواد کامپوزیت هستند که مشکلات پولیش ندارد ولی برای رفع این مشکل مقداری از استحکام آنها کاسته شده است. این نوع کامپوزیت توسط ذرات رزین پرشده با مواد پلیمری تولید شده است. این ماده استحکام کافی برای دندان های عقبی را ندارد.
- هیبرید، نانو هیبرید و میکرو هیبرید: ماده ای بین مایکرو فیل و میکروفیل است که مقاومت آن در برابر ساییدگی افزایش یافته و استحکام بالایی دارند ولی یکی از مشکلات آنها کاهش زیبایی آن به مرور زمان است همچنین این کامپوزیت دندان به دلیل یکدست نبودن سطح ترمیم، حفظ اثر پولیش بر روی آن موقتی خواهد بود.
مراحل کامپوزیت دندان
این عمل شامل پروسه ای سه جلسه ای می باشد که شامل جلسات مشاوره، قالبگیری و نصب کامپوزیت دندان است که در ادامه به آنها می پردازیم:
- معاینه : در این مرحله پزشک دندان را مورد بررسی قرار میدهد و ممکن است از دندان ها با استفاده از اشعه ایکس عکس بگیرد.
- قالب گیری : در این مرحله دندانپزشک یک مدل یا قالب از دندان شما را می سازد، تا روکش مناسب دندان شما را با توجه به قالب اندازه تهیه نماید.
- نصب کامپوزیت: برای نصب کامپوزیت دندان ممکن است مقدار از سطح دندان تراش داده شود که این مقدار بسیار کم بوده به صورتی که نیاز به بی حسی نخواهد داشت. سپس با استفاده از چسب بر روی دندان قرار خواهد گرفت.
مزایا و معایب کامپوزیت دندان
مزایای کامپوزیت دندان:
احتمالاً برای کسانی که میخواهند از این روش برای زیبایی دندانهای خود استفاده کنند، این سؤال که «استفاده از کامپوزیت خوب است یا خیر؟» پیش بیاید.
در ادامه، برخی از مزایا استفاده از کامپوزیت دندان را بیان کردهایم. با مطالعه این قسمت، حتماً به پاسخ پرسش خود خواهید رسید.
- چون در این روش دندانها تراشیده نمیشوند یا در صورت نیاز به تراشیدن، میزان آن بسیار کم است (حدود 0.3 میلیمتر)، پس به دندان (مینا و عاج) آسیب وارد نمیشود.
- کامپوزیت دندان قابلیت ترمیم دارد؛ پس در صورت مشاهده آسیب دیدگی میتوانید آن را ترمیم کنید.
- ترمیم کامپوزیت، آسان و در مدت زمان کوتاهی امکانپذیر است.
- زمان انجام کار نیازی به استفاده از داروی بیحسی نیست؛ مگر برای دندانهای حساس و موارد خاص.
- کامپوزیت نسبت به لمینت از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است.
- ظاهر آن مشابه شکل و فرم و رنگ آن مشابه دندان طبیعی است.
- به خاطر عدم استفاده از لابراتوار، خطا انسانی کاهش مییابد. علاوه بر کاهش خطا انسانی، در زمان و هزینه شما هم صرفهجویی میشود.
معایب کامپوزیت دندان:
- گاهی اوقات به دلایلی از جمله: انجام ندادن مراقبتهای لازم یا پایین بودن کیفیت کامپوزیت دندان، لازم است نسبت به تعویض کامپوزیت اقدام کرد.
- میزان براقیت و درخشندگی در بعضی از کامپوزیتها کمتر است اما میتوان روشهایی را برای افزایش براقیت و درخشندگی به کار برد.
- بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
- از دیگر معایب کامپوزیت دندان، میتوان به احتمال ایجاد لک و تغییر رنگ در کامپوزیتها اشاره نمود. البته با انجام پولیش دندان میتوان نسبت به رفع آنها اقدام کرد.
در کامپوزیت، اگر دندانها تراشیده شوند، مینا دندان آسیب میبیند؛ پس بهتر است سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندانهایمان ترجیح دهیم.
عوارض کامپوزیت دندان
خطرات روکشهای کامپوزیتی عبارتند از:
عدم برگشت پذیری:
کامپوزیت دندان قابل جدا شدن نیست؛ زیرا آنها با این هدف کاشته میشوند که هرگز جدا نشوند.
مسلماً بیشتر افرادی که روکشهای کامپوزیت را انتخاب میکنند به دنبال یک راه حل دائمی برای مشکلات زیبایی خود هستند.
اما دچار این فریب نشوید که میتوانید یک روز به محض آنکه متوجه شدید نیازی به آن ندارید، آنها را کنار بگذارید. اگر روکش کامپوزیت دارید، همیشه به آنها احتیاج خواهید داشت.
ترک خوردن از عوارض کامپوزیت دندان:
وقتی خوردنی های سرد و گرم مصرف می کنید، دندان ها کمی دچار انبساط و انقباض می شوند. این تغییرات حرارتی به صورت بالقوه می تواند باعث ترک خوردن روکش ها در طول سالیان دراز شود. اگر ضخامت چسب کامپوزیت بیشتر از خود روکش کامپوزیت باشد، انقباض پلیمریزاسیون (کوچک شدن مواد پس از نصب) گاهی اوقات میتواند باعث ترک خوردن پرسلین نازک شود.
پوسیدگی کامپوزیت دندان:
اگرچه پرسلین یا مواد پر کننده نمی توانند پوسیده شوند اما ممکن است پوسیدگیهایی در اطراف حاشیه روکش دندان ایجاد شود که در صورت عدم حفظ بهداشت دهان مناسب، میتواند باعث افتادن روکشها شود.
تحلیل رفتن لثه ها:
لثه های شما با افزایش سن تحلیل میروند. این امر میتواند با بیماری های لثه یا ساییدگی ناشی از مسواک تسریع شود؛ اما به طور طبیعی با سرعت ۱ تا ۲ میلیمتر در هر ۱۰ سال رخ می دهد.
مراقبت از کامپوزیت دندان
با رعایت نکات زیر می توانید عمر کامپوزیت دندان را طولانی تر کنید:
- به صورت مرتب مسواک بزنید.
- بهتر است از نخ دندان استفاده کنید؛ چون مسواک به تنهایی توانایی نظافت تمام فواصل بین دندانی را ندارد.
- توجه کنید که خوردن مواد غذایی سفت ممکن است به کامپوزیت، آسیب وارد کرده و دندانها را دچار ساییدگی کند.
- بعد از خوردن مواد غذایی دارای مواد رنگی مانند: چای، قهوه و سایر مواد غذایی، دندانهای خود را مسواک بزنید؛ زیرا کامپوزیتها نیز مانند دندان، خاصیت رنگپذیری دارند و دچار تغییر رنگ میشوند. البته تا 48 ساعت بعد از کامپوزیت دندان باید از مصرف این مواد مطلقاً پرهیز کنید.
- از دهانشویههایی که دندانپزشک به شما توصیه میکند، استفاده کنید؛ زیرا برخی از دهانشویهها ممکن است موجب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند.
- از استعمال دخانیات مثل: سیگار، پیپ و قلیان پرهیز کنید؛ چراکه آنها میتوانند بر روی رنگ کامپوزیت دندان تأثیر بگذارند.
- به منظور بررسی و معاینه دندانها، در فواصل زمانی توصیه شده به دندانپزشک مراجعه کنید.
طول عمر کامپوزیت دندان
اساساً ماده ترمیم کامپوزیتی اتحاد ماتریسی از رزین پلیمری پیوسته است که پر کننده غیر آلی دران پراکنده شده است. اینکه کامپوزیت دندان از خواص مکانیکی خوبی برخوردار باشند باید استحکام پیوندی نیرومند بین ماتریکس رزینی عالی و پر کننده غیر عادی آن موجود باشد.
این پیوند از طریق پوشش ذرات پرکننده با یک عامل سیلان کوپلینگ حاصل میگردد، این امر نه تنها استخوان کامپوزیت دندان را فزونی می بخشد بلکه موجب کاهش حلالیت و جذب آب آن نیز میشود.
روش غیر مستقیم زمان زیادی می برد و تماماً به هنر و تکنیک دندانپزشک بر می گردد. این درمان زمانی کاربرد دارد که رنگ دندان ها تغییر کرده باشد یا بیماریهایی از قبیل دیاسیتی، هیپوپلازی دندان های دچار تغییر رنگ تتراسایکلین یا تغییر رنگ خاکستری – آبی، لکه های سفید رنگ و موضعی white spot داشته باشید. دندان ها بصورت تک تک و مرحله به مرحله باید ونیر گردد.
روش های درمان و زیبایی دندان با کامپوزیت و لمینت دندان دائمی نیستند و به این صورت هم نیست که زمان مشخص شود که مثلا 20 سال عمر می کنند، بلکه این درمان ها پس از انجام هم نیازمند مراقبت هستند.
هزینه کامپوزیت دندان
میزان هزینه کامپوزیت دندان تحت تأثیر مواردی مانند روش درمانی انتخاب شده از طرف دندانپزشک، تجربه و مهارت او و میزان وخامت دندان قرار دارد . و عوامل موثر در تعیین و میزان قیمت کامپوزیت دندان عبارتند از:
- تعداد دندانهایی که نیاز به ترمیم دارند
- کیفیت مواد مورد استفاده (هرگز به خاطر هزینه پایین از مواد بی کیفیت استفاده نکنید زیرا به نتیجه مورد نظر نخواهید رسید و عمر این مواد خیلی کم است).
- تخصص، سابقه و تجربه دندانپزشک زیبایی